PRIMARIA COMUNEI MUGENI

Judetul Harghita

TURISM

    Situat in centrul Depresiunii Transilvaniei, comuna Mugeni pe malul raului Tarnava Mare administreaza 8 sate apartinatoare Beta, Dobeni, Taietura, Alunis Dejutiu, Lutita, Matiseni si Mugeni. Fiecare sat are specificul ei mostenit pe care o pastreaza paralel cu modernizarea infrastructurii localitatilor. Constructiile medievale, arhitectura caselor construite, turismul rural verde constituie atractie turistica prioritara.
    In satul Mugeni - biserica reformata construita in sec. al XIV. in stil romanic mai pastreaza picturile murale, tavanul format din casete si ramasitele scrierii runice.
    In Mugeni se afla casa memoriala a compostorului si dirijorului Balazs Ferenc.
    Satul Lutita - este strans legata de adunarea nationala secuieasca din anul 1506 si de evenimentele anului 1848. Amintirea acestor evenimente este pastrata prin monumentul istoric inaltat la intrarea in sat. Biserica reformata construita in stil gotic in secolul al XIII. mai pastreaza tavanul format din casete.
    Satul Alunis - este un fel de "parc al linistii" din comuna, biserica reformata a fost construita in anul 1906 unde se comemoreaza traditionala zi a grindinii in fiecare an comemorarea la monumentul si eroilor cazuti in al II.-lea Razboi mondial.
    Satul Matiseni - este situata intr-o zona pitoreasca si astazi infatisarea medievala a constructiilor taranesti. Ca atractie turistica putem anunti biserica reformata cu tavanul din casete construita in secolul XVIII.-a si casa memoriala a Dr. Pallo Imre renumit solist si director de opera.
    Satul Beta - este o asezare din timpuri stravechi, fapt dovedit si prin cercetarile arheologice care au scos la iveala monedele din timpul lui Sighismund Bathory si matei al II.-lea.
    Satul Dobeni - se contopeste aproape cu satul Taietura prin biserica romano-catolica. La Dobeni cercetarile arheologice au scos la iveala unelte din epoca bronzului din epoca de fier, si au mai fost descoperite locuinte din secolul I.
    Satul Taietura - prin cercetarile arheologice care au scos la iveala vestigii preistorice, este cea mai veche asezare din comuna.
    Satul Dejutiu - este cea mai mica asezare a comunei, este renumita prin cercetarile arheologice efectuate, care au scos la iveala unelte din epoca bronzului.
    In zilele noastre dezvoltarea turismului rural din comuna masticat prin pensiunile turistice da comunei un aspect modern. Imbinat cu traditii a portului popular (traditional) cu oferta unei gastronomii cu gusturi familiare cu o primire familiara, turistii care viziteaza comuna Mugeni raman cu amintiri placute despre comuna.