PRIMARIA COMUNEI MUGENI

Judetul Harghita

SARBATORI LOCALE

    Evenimentele culturale prin care se pastreaza traditiile specifice fiecarui sat sunt strans legate de sarbatorile religioase, de comemorarile istorice si de evenimentele importante din familie (nunti, botezuri, inmormantare).
In lunile de iarna aproape in fiecare sat in caminele culturale se tine balul casatoritilor in cadrul caruia grupuri amator de teatru prezinta un mic spectacol. Este o traditie ca fiecare pereche casatorita sa aduca cu el in cos de nuiele, mancarea si bautura ce se consuma in timpul petrecerii. In satul Mugeni inca se pastreaza obiceiul carnavalului stradal. In lunile septembrie-noiembrie in satele comunei tinerii organizeaza baluri de struguri in cadrul caror manifestari se prezinta dansuri populare specifice zonei. Imbracate in porturi populare, tinerii (fete si baieti) insotiti de muzicieni, urca in carute trase de cai impodobiti cu panglici si merg din sat in sat invitand oamenii la bal.    Sarbatorile de hram-bisericesc in satele cu populatie catolica constituie o adevarata intalnire cu cei care nu mai locuiesc in sate, balciul artizanal fiind o atractie atat pentru cei tineri cat si pentru cei varstnici.
    Comemorarile istorice sunt legate de Marea Adunare a Secuilor din anul 1506 si de Revolutia din anul 1848, sarbatori care sunt organizate la monumentul istoric de la Lutita.
    Mestesugurile populare mostenite cum ar fii tesutul covoarelor, draperiilor, cuverturilor din lana si materii prime sunt specifice satelor Lutita si Matiseni. Cioplitul in lemn, fabricarea mobilierulul taranesc decorat cu motive traditionale se regaseste tot in satul Matiseni.
    In timpul iernii in satele Beta, Dobeni, Taietura indeletnicirea oamenilor este impletirea paiului confectionarea de palarii din paie si a altor obiecte de uz casnic, obiecte pe care le vand in timpul verii si care sunt renumite in intreaga tara si peste hotare. La data de 11-13 mai 2012 sarbatorim ziua pompierilor voluntari din comuna Mugeni